Werken bij ANWB: Employer brand en werken-bij-site

Optimale kandidatenervaring draagt bij aan een sterk werkgeversmerk

5

De opdracht van de ANWB was om het werkgeversmerk te bepalen en een beeld neer te zetten van de diversiteit van ANWB via een ‘werken bij ANWB’ website. Naast een sterk werkgeversmerk moet de website bijdragen aan een optimale kandidaat ervaring (candidate experience).

Je bent van betekenis

ANWB als werkgever is op een andere manier kijken naar de organisatie dan naar ANWB als wegenwacht. Om tot een goede uitwerking van het employer brand te komen hebben we ons allereerst gestort op de bestaande informatie: de huidige corporate merkwaarden, de missie en visie richting voor de toekomst en de conclusies van GreatPlaceToWork®. Aansluitend hebben we onder de medewerkers een enquête uitgeschreven en hebben we interviews gehouden met diverse stakeholders binnen de ANWB. Wat hieruit naar voren kwam is dat medewerkers trots zijn op het ANWB-merk en dat ze maatschappelijke relevantie en betrokkenheid belangrijk vinden. Daarnaast spreekt de betrouwbaarheid en diversiteit van de organisatie ze erg aan.
Deze uitkomsten zijn belangrijk voor de Employer Value Proposition (EVP). Hierin benoemen we de unieke waarden en associaties van het werkgeversmerk die zowel het huidige, als het nieuwe talent aan moeten spreken. Deze hebben we vervolgens vertaald naar een propositie en zo zijn we binnen korte tijd tot een employer brand gekomen. Hieruit is de slogan: ‘Je bent van betekenis’ voortgekomen. Als ANWB’er ben je van betekenis voor de leden, maar ook voor de organisatie zelf. Het hebben van betekenis verhoogt je betrokkenheid.

Transparante kandidatenervaring

Een employer brand wordt ook bepaald door de ervaringen die kandidaten hebben met het sollicitatieproces en alles wat daarmee samenvalt. De ANWB heeft de ambitie om hierin als werkgever zo transparant mogelijk te zijn en om oprecht interesse te tonen in de kandidaat. Zo kun je op de werken-bij-website van ANWB zien in welke fase de vacature zich bevindt. Als je gesolliciteerd hebt kun je via een eigen login zien hoe ver jouw sollicitatie is in het behandelingstraject.
Het effect van deze transparantie is dat de Recruiters veel minder telefoontjes met vragen van sollicitanten krijgen. De vragen die ze nog krijgen zijn vaak inhoudelijk over de vacature zelf en dus niet meer over de status van een sollicitatie. Verder komen de vacatures en sollicitaties direct in en uit het recruitmentsysteem. Hierdoor wordt ook het gehele achterliggende proces efficiënter voor de HR-afdeling. In de toekomst gaan we dit proces nog verder uitbreiden.
"Wat mij heel erg heeft geholpen in de samenwerking met Talmark en waar zij zich ook echt in onderscheiden is de expertise om te gaan kijken vanuit de kandidaat. Dus vanuit de markt.” Albert Hoekstra, Adviseur Recruitment - ANWB

De uitvoering van het concept

Een goed en onderscheidend creatief concept blijft hangen. Talmark kijkt in de communicatie voornamelijk vanuit de medewerker. Authenticiteit van de organisatie komt namelijk vanuit de medewerkers zelf. Zij spelen dan ook de hoofdrol in het concept van de site. Selfie-foto’s en moderne videofilmpjes (combinatie van GoPro, 4e wand techniek en standaard) komen voorbij, verhalen van de medewerkers zelf ook uiteraard. De diversiteit van de ANWB is enorm deze komt zo goed naar voren. Met het Vacaturenieuws op de homepage hebben we een knipoog gemaakt naar het filenieuws op de radio. Jon Bakker leest het vacaturenieuws voor. Nieuwsgierig? Kijk en luister www.werkenbijanwb.nl

BertKokCreative Director+31 (0)30 677 32 01Stel een vraag
Top